Kesäsomettajan blogipostauksia 2019

24.6

Kesäsomettajan aloituspäivä

 

Moi! Olen Juha, Ykkösakselin kesäsomettaja seuraavat kaksi viikkoa ja aloitin tänään. Asun Muurlassa ja käyn Moision koulun viestintä- ja tietotekniikkaluokkaa. Ajan Ykkösakselille Suomusjärvelle aamuisin mopolla. Harrastan mopoilun lisäksi tietokonepelejä. Päivitän seuraavat kaksi viikkoa tätä blogia sekä Ykkösakselin Instagramia ja Facebookia. Päivityksissä kerron Ykkösakselin toiminnasta ja omasta arjestani. Erityisesti retkiltä ja OKRA-messuilta tulee myös kuvia.

 

25.6

Kesäsomettajan toinen päivä

Tänään tutustuin tarkemmin Leader-toimintaan. Leader on toimintatapa, jossa hankkeiden valmistelu ja päätösvalta on tavallisilla ihmisillä, kotiseutunsa parhailla asiantuntijoilla.

Vaikka Ykkösakseli tekeekin yhteistyötä myös paljon naapuritoimijoiden kanssa, on paikallisten toimijoiden verkosto tärkein. Mielestäni rahoituksen tuominen tavallisten ihmisten ulottuville on hyvä idea, koska ketkä muka tuntisi kotiseutunsa paremmin kuin itse asukkaat. Toimintamalli on lähtöisin EU:sta ja on toiminut Suomessa jo yli 20 vuotta. Yksinkertaisesti Leader on rahoitusta, neuvontaa ja toimintaa paikkakunnan parhaaksi.

 

Vierailin myös Haloo maaseudun ja Uudenmaanseudun sivuilla. Haloo maaseutu on Varsinais-Suomen maaseudun viestintäkanava ja vastaavasti Uusimaaseutu Uudenmaan. Löysin paljon iloisia uutisia tapahtumista ja ihmisistä, joiden esimerkiksi panimo- tai leipomotoimintaa on saatu alkuun juuri Leader-toiminnan avulla. Ykkösakseli on myöntänyt rahoitusta 3,9 miljoonaa euroa 120 hankkeelle vuosina 2014 – 2020. Hanketukea kannattaa hyödyntää.

 

Alla olevassa kuvassa on minun lisäkseni Ykkösakselin Suomusjärven kolme vakituista työntekijää. Maarit Teuri on toiminnanjohtaja. Jaana Joutsen ja Anu Pekanniemi ovat hankeneuvojia.

 

28.6

Kesäsomettajan kolmas päivä

Eilen oli kolmas päiväni ja ohjelmassa oli kylttien viemistä valmistuneille hankekohteille. Kaikki hankkeet olivat yleishyödyllisiä ja oli mielenkiintoista päästä näkemään, että mitä rahoituksella on saatu aikaan. Päivä oli mukava ja vieraillimme kuudessa erilaisessa kohteessa.

Ensimmäinen vierailumme kohde oli Vesikansan maamiesseuran yhdistystalo. Meitä oli vastassa seuran puheenjohtaja Erkki Junttila. 650 asukkaan Vesikansan kylä on saanut nimensä siitä, että ennen teitä ja ajoneuvoja he kulkivat paljon vesillä. Itse rakennukseen oli tehty Leader-rahoituksella kattoremontti. Mäen päällä sijaitseva rakennus on vaikuttava näky sisältä ja ulkoa. Kyltin vastaanottivat Erkin lisäksi myös Arto Ahlgren.

Toinen kohde oli Lieviön seuratalo. Lieviössä oli tehty sähköremonttia ja mm. ilmalämpöpumppuja ja jääkaappia on uusittu. Vastassa meitä oli Paavo Virtanen Lieviön pienviljelijäyhdistyksestä. Ykkösakselin Jaana ja Anu vaikuttuivat salin seinistä, mitkä olivat raakalautaa. Seuratalo on käyttöönotettu 1950. Keskimmäisessa kuvassa Paavo vastaanottaa kyltin.

 

Kolmas ja viimeinen kohde ennen ruokapaussia oli Läkijärven koiraurheiluhalli eli Lägi-Areena. Leader-rahoituksen avulla halliin on laitettu tekonurmi. Vanha pohja oli kivituhkaa ja nyt se on tasoitettuna tekonurmen alla. Tekonurmella ei ole kumirouhetta kuten jalkapallokentillä vaan luonnonkorkkirouhetta. Halli on vain viisi vuotta vanha. Pääsimme myös seuraamaan nuoren innokkaan koiran harjoittelua. Kyltin vastaanotti Satu Pihlajamäki.

 

Ruokatauon jälkeen suuntasimme neljänteen kohteeseen Nummentaustan koirapuistoon Lohjalla. Leader-rahoituksella koirapuisto on noussut tyhjästä. Puistossa on pienille ja isoille koirille omat aitaukset. Aitausten ovilla on ”aulat”, joiden pitäisi vaikeuttaa koirien karkaamista. Noin 200 jäsenen asukasyhdistys halusi kehittää koirapuistolla alueen yhteistoimintaa. Puisto on kolme vuotta vanha. Kyltin vastaanotti Taina Friberg ja hänen Turre koiransa. Seuraava kohde oli eniten minun mieleeni. Kävimme Lohjan seudun moottorikerhon hallilla. Sinne oli tehty sisätilojen remonttia ja uudet suihku- ja saunatilat olivat hienot. Hallin vieressä on motocross-ratoja. Moottorikerholla on paljon nuoria jäseniä. Jotkut aloittavat jo 3-vuotiaina. Kerho on 52 vuotta vanha. Kyltin vastaanottivat Esko ja Sari Mustonen.

Päivän viimeinen kohde oli Karjalohjan veneilijät. Leader-rahoitusta on myönnetty sataman laajennus- ja kunnostustöihin. Veneen laskuramppia on laajennettu ja laiturin päässä on uusi kymmenen metrin pidennys. Presidentti Tarja Halonen on lahjoittanut soutuveneen kerholle. Kyltin vastaanottivat Karjalohjan veneilijöiden

 

puheenjohtaja Ilmo Pyyhtiä ja kiinteistövastaava Erkki Manninen. Erkki opasti meitä kierroksella.

 

2.7

Kesäsomettajan neljäs päivä

Lauantaina oli Yhdistyslaturin tutustumisretki Vihtijärvelle. Vihtijärvi on osa Vihtiä, paikalliset kutsuvat sitä sijaintinsa vuoksi Vihdin kruunuksi. Vihtijärveltä on myös lyhyt matka pääkaupunkiseudulle ja monet kyläläiset käyvätkin siellä töissä. Kylässä on aktiivista seura- ja yhdistystoimintaa. Kyläyhdistys täytti tänä vuonna 40 vuotta. Oppaanamme toimi Kaarina Pullinen, Vihtijärven kyläyhdistyksen koordinaatiovastaava ja tammikuun Kuukauden kyläläinen.Aloitimme Vihtijärven kylätalolta, Niemenjärven rannalta. Kokoonnuimme ja ruokailimme siellä. Kaarina kertoi Vihtijärven historiasta omasta näkökulmastaan pirteästi. Kyläkoulu sijaitsee kylätalon alakerrassa. Kaarina korosti kyläkoulun ja päiväkodin säilymisen merkitystä noin 500 asukkaan kylässä. Ennen ruokailua Jaana ja Anu luovuttivat Kaarinalle kaksi hankekylttiä ja onnittelivat myös 500 euron hankeavustuksen voitosta Ykkösakselin hankekyselyn arvonnassa. Ennen matkan jatkoa kävimme myös vilkaisemassa koulutiloja.

Ruokalevon jälkeen suuntana oli Nummitupa. Nummitupa on Vihtijärven VPK:n omistama seurantalo, joka toimii harraste- ja juhlatilana. Se on rakennettu talkoilla 1954. Se on eräänlainen urheilukeskus Vihtijärvellä. Yläkerrassa toimii kuntosali ja hiekkakentällä järjestettiin perinteiset juhannuskisat.

 

Vihtijärven kappeli. Maat kappelia ja hautausmaata varten on lahjoittanut Hiiskulan kartano. Kivet kappelin takaseinällä ovat vanhasta sikalasta. Kiven luontopolku. Luontopolku on saanut nimensä siitä, että Vihtijärven maasto voisi olla Aleksis Kiven Seitsemän veljestä-kirjasta.

Tutustumisretken lopuksi kävimme Vihtijärven kirpputorilla kahveilla.

En ollut aiemmin käynyt Vihtijärvellä, minusta uusia paikkoja oli kiva nähdä. Myös ulkoilu oli piristävää. Kiitos kaikille retkellä olleille ja erityisesti oppaallemme Kaarinalle!

 

4.7

Kesäsomettajan viides päivä

Eilen nautittiin Oripään messutunnelmasta OKRA-messuilla. Vaikka kyseessä olikin avauspäivä, ihmisiä oli silti paikalla paljon jo varhain. Avauspäivän aikana messuilla vieraili yhteensä 16 730 ihmistä. OKRA-messut Oripään lentokentällä ovat peräisin vuodelta 1980.

 

Näyttelyn avasi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ohjelmalavalla klo 12.00. Heti alkuun hän kiitti kutsusta avaamaan messuja. ”OKRA on totisesti aito ja elinvoimainen maatalousnäyttely”, Jari kehui. Hän kertoi olevansa hyvin ylpeä suomalaisesta puhtaasta ruuasta ja että tänä vuonna on odotettavissa hyvä kasvukausi. Ministeri Leppä myös painotti ilmastonmuutoksen olevan vakava asia ja kuinka kestävästi tuotettu ruoka on kannattavaa sekä ilmastolle että tuottajalle. Lopuksi hän toivottaa antoisaa näyttelyä ja hyvää satokautta kaikille. 

Haloo maaseudun käytössä on kaarihalli 450, jossa sijaitsi myös Ykkösakselin piste. Hallissa toimi myös mm. maaseutuverkosto ja ELY-keskus. Peltojen kipsikäsittelyä minulle esitteli Maija Salmiovirta. Maaseutuverkosto esittelee Tulevaisuuden tuottajat -työryhmää. Kuvassa Menna Rantala ja Juho Lapatto. Hallissa on myös mielenkiintoinen Jos lehmät puhuisivat -näyttely. Näyttely on MTK Varsinais Suomen on kokoama. Hallin ohjelmassa oli myös haastatteluja.

 

Messut olivat mielenkiintoiset, kun näki asioita laidasta. Esimerkiksi pärekonetta ei näe kovin usein. Päivän aikana tuuli paljon ja joka paikka oli loppupäivästä täynnä hiekkaa ja pölyä. OKRA jatkuu vielä lauantainakin. Ykkösakseli on vielä tänään mukana. Tässä vielä tuulisia tunnelmia.

Ensimmäisessä kuvassa on pärekone.

 

5.7

Kesäsomettajan kuudes ja viimeinen päivä

Perjantaiaamu ja viimeisiä viedään. Kaksi viikkoa Ykkösakselin kesäsomettajana melkein takana ja aika on mennyt nopeasti. Olen käynyt muutamilla retkillä ja toimistollakin on oltu. Parhaiten mieleen ovat jääneet keskiviikon OKRA-messujen avauspäivä ja Karjalohjan venesatama, jossa kävimme kylttiretkellä. Toki jokainen kohde retkillä on ollut ainutlaatuinen. 

 

Olen myös pohtinut, miten toisin Leader -toimintaa ja Ykkösmassia lisää varsinkin nuorten tietoon. Mielestäni Ykkösmassia pitäisi mainostaa paikoissa, joissa nuoret viettävät aikaa. Esimerkiksi nuorisotiloissa ja urheiluseuroissa. Oppilaskunnan hallitukset kouluissa ovat hyviä pohtimaan rahoituksen kohteita. Nuorille kannattaa mainostaa lyhyesti eikä mikään saisi olla liian monimutkaista tai vanhanaikaista. Ilmaisutapaa kannattaa miettiä eihän aikuisetkaan jaksa keskittyä mihinkään tylsältä kuulostavaan. Hankkeista voisi antaa nuorille myös esimerkkejä, jos vaikka sattuisi juuri itselle sopiva idea.

Kesäloma on puolivälissä ja minulla on luvassa lomailua Itä-Suomessa ja myös Salossa. Mopolla tulee varmasti ajettua paljon ja kavereita nähtyä.

Haluaisin kiittää lopuksi kaikkia Ykkösakselin työntekijöitä ja kaikkia ihmisiä, jotka ovat olleet mukana retkillä ja messuilla. Kaksi viikkoa somettajana olivat mukavia mukavien ihmisten ansiosta.